چطور ازدواج موفقی داشته باشیم؟
بسیاری ازدواج را یک انتخاب منطقی و عده ای آن را شانس می دانند. به هر حال شکی نیست که همه افراد تلاش خود را می کنند تا بتوانند از این تصمیم مهم سربلند بیرون بیایند و بخش زیادی از زندگی خود را با کسی بگذرانند که نه تنها به او علاقمند باشند، بلکه از نظر فیزیکی و رفتاری و جایگاه اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی بتوانند باعث افزایش خودباوری و احساس رضایت آنان شود. در واقع ازدواج موفق یکی از معیارهای مهم توانمندی محسوب می شود همان طور که شکست در ازدواج باورها و اعتماد کلی به فرد را زیر سوال می برد.
ازدواج موفق چیست؟
خوشبختانه ازدواج تصمیم و انتخابی است که بیش از سایر موارد در حیطه اختیار و انتخاب فرد قرار دارد. بنابراین توجه به مشخصه هایی که می تواند خطر اشتباه را بالا ببرد، موجب پیشگیری می شود.
زمانی که دختر و پسری وارد رابطه با جنس متفاوت می شوند و بین آنها صمیمیت به وجود می آید این سوال برای آنها مطرح می شود که چقدر می توانند مطمئن باشند که این رابطه به ازدواج منتهی بشود. بر این اساس ملاک های ازدواجی بودن باید توسط هر کدام از طرفین بررسی شود. این ملاک ها عبارتند از:
عوامل ازدواج موفق
- هر کدام از طرفین پیشنهاد گفتن رابطه به خانواده ها را بپذیرند.
- تقاضای لمس و عاطفی کردن زود هنگام رابطه وجود نداشته باشد.
- تناقض گویی و دروغگویی در رابطه وجود نداشته باشد.
- دختر و پسر به هر دلیلی خود را پشت فضای مجازی پنهان نکنند(اکبری و رفیع، 1395).
پس از برقراری رابطه و جدی شدن آن زمانی که طرفین تصمیم به ورود به مرحله بعدی رابطه یعنی خواستگاری و نامزدی می شوند، باید به علامت ها و هشدارهایی که می تواند باعث به خطر افتادن رابطه می شود توجه کافی داشته باشند. به اعتقاد کارتر و مک گولدریک(1989) عوامل زیر می توانند تاثیر منفی بر ازدواج داشته باشند:
- زوجین مدت کوتاهی بعد از یک فقدان مهم با هم ملاقات یا ازدواج کنند.
- هر دو همسر یا یکی از آنها، بخواهد از خانواده مبدا فاصله بگیرد.
- زمینه های خانوادگی زوجین به طور معنادار و قابل ملاحظه ای متفاوت باشند(مذهب، تحصیلات، طبقه اجتماعی، قومیت، سن و …).
- زوجین، مجموعه ای از خواهر و برادرهای ناسازگار داشته باشند.
- زوجین یا بسیار نزدیک و یا در محلی بسیار دور از خانواده اصلی هر دوی آنها سکونت داشته باشند.
- زوجین از نظر مالی، فیزیکی یا هیجانی به شدت به خانواده وابسته باشند.
- زوجین، قبل از 20 سالگی و یا بعد از 30 سالگی ازدواج کرده باشند.
- زوجین، بعد از یک دوره آشنایی کمتر از 6 ماه یا بعد از دوره نامزدی بیشتر از 3 سال ازدواج کرده باشند.
- مراسم عروسی آنها بدون خانواده یا دوستان برگزار شده باشد.
- زن قبل یا طی اولین سال ازدواج، باردار شود.
- هر یک از همسران رابطه ضعیفی با والدین و خواهر و برادرهای خود داشته باشد.
- هر یک از همسران دوران کودکی و نوجوانی خود را دوره غم انگیز و ناگوار بدانند.
- روابط زناشویی در اقوام و فامیل بی ثبات باشد.(زهراکار و جعفری، 1394)
این سوال برای خیلی از افراد پیش می آید که آیا در ازدواج باید شبیه به هم باشیم یا با هم متفاوت و مکمل باشیم. در واقع هر گزینه می تواند درست باشد، چرا که در بسیاری از خصوصیات شبیه هم بودن می تواند باعث افزایش رضایت زناشویی شود از جمله برون گرایی، وضعیت اقتصادی، نگرش مذهبی، سنتی بودن، تحصیلات و ظاهر؛ اما در خصوصیات دیگری مثل سلطه گر بودن و سلطه پذیری، منطقی بودن و هیجانی بودن، ریسک پذیری و احتیاط بهتر است مکمل یکدیگر باشند.
بسیاری از افرادی که برای مشاوره ازدواج مراجعه می کنند به دنبال تضمینی برای ازدواجشان می گردند، در حالی که همان گونه که از نام آن پیداست مشاور می تواند پنجره های بسته ای را که زوج برای تصمیم گیری نمی توانند تشخیص بدهند را به آنها نشان داده و لایه های پنهان شخصیت، رفتار، هیجانات و الگوهای فردی و خانوادگی آنها را برایشان هویدا می کند و در نهایت این خود زوجین هستند که برای ازدواجشان تصمیم می گیرند و البته با آگاهی کامل تر و دقیق تر.
منابع:
اکبری، ح و رفیع، ط.(1395). مشاوره پیش از ازدواج نظریه و کاربست: با معرفی رویکرد عوامل خطر(ریسک فاکتورها)، تهران: انتشارات بات
زهراکار، ک و جعفری، ف.(1394). مشاوره خانواده(مفاهیم، تاریخچه، فرآیند و نظریه ها)، تهران: نشر روان
کلمات کلیدی : چطور ازدواج موفقی داشته باشیم؟, رازهای ازدواج موفق ,ازدواج موفق چه نوع ازدواجی است, عوامل ازدواج موفق ,ازدواج موفق از ديدگاه اسلام ,ازدواج سالم و موفق, ازدواج موفق دکتر مجد, ازدواج موفق چیست?,مقاله ازدواج موفق